Een uitgebreide biografie kunt u vinden in de Captain W.E. Johns Catalogus.
Hier een korte samenvatting:
De piloot, illustrator en schrijver William Earl Johns werd op 5 februari 1893 geboren in Bengeo, Hertfordshire, in Engeland, als zoon van een kleermaker. In de Eerste Wereldoorlog diende Johns bij het King’s Own Royal Regiment Norfolk Yeomanry en werd machinegeweerschutter. In 1917 kwam hij als gevechtsvlieger bij het 55 Squadron van het Royal Flying Corps, de voorloper van de RAF. In 1918 werd hij boven Mannheim neergeschoten, gewond en gevangen genomen. Aan de voltrekking van zijn doodstrafvonnis ontkwam hij doordat, toen hij na een ontsnapping weer gevangen was, de oorlog net was afgelopen. Hij verliet het RFC en begon zijn uiterst creatieve schrijverscarrière met een baan als luchtvaartillustrator.
William Earl Johns |
Hij schreef 98 boeken, niet in chronologische volgorde (zie chronologische lijst) over zijn held piloot James Bigglesworth, beter bekend als Biggles. Voor de eerste boeken over de Eerste Wereldoorlog putte hij uit zijn oorlogs- en luchtgevecht-ervaringen. De eerste korte Bigglesverhalen verschenen begin jaren dertig in het blad Popular Flying en na enige aanpassing in het jongensblad Modern Boy. De eerste boeken verschenen en na de Tweede Wereldoorlog werden ook avonturen gepubliceerd in o.m. het blad The Boy’s Own Paper.
In 1940 verzocht het Ministerie van Luchtvaart vanwege het grote succes van de Bigglesverhalen, Johns om ook over een vrouwelijke piloot te schrijven, teneinde meisjes te bewegen dienst te nemen bij de WAAF (Women’s Auxiliary Air Force – de vrouwelijke tak van de RAF). Zo ontstond Joan Worralson (“Worrals“), eerst in het blad The Girl’s Own Paper, later ook in elf boeken. In 1943 volgde een dergelijk verzoek ter wille van de landmacht en dat betekende de geboorte van de commando Lorrington King, bijgenaamd Gimlet, die in 10 boeken optrad.
Een vierde hoofdpersoon is Steeley Delaroy, die in zes boeken voor volwassenen verscheen, maar Johns schreef ook science fiction verhalen, fictie, non-fictie, luchtvaartboeken, een tuiniergids, radiohoorspelen, jeugdboeken naast Biggles, etc.
Inmiddels zijn er, na de dood van Johns op 21 juni 1968 (hij was toen bezig aan het boek Biggles does some homework, waarin Biggles met pensioen zou gaan) veel herdrukken en nieuwe uitgaven verschenen in Nederland en ook bijv. in Engeland, België, Tsjechië, Australië, Scandinavië en zelfs Duitsland. Er kwamen een Engelse biografie over Johns, over Biggles, een bioscoopfilm (1985) met filmboek en filmmuziek, de Catalogus van het werk van Johns, zelfs Bigglesspelletjes etc etc. De verhalen van Johns zijn in 26 landen uitgebracht, van IJsland tot Maleisië. Johns was na Enid Blyton de best verkopende kinderboekenschrijver!